RSS 2.0

Grundkurs - Klickerklok.

Skrivet: 2013-02-10 @ 20:34:21
Det är ett under att jag inte pratar norska efter denna helg. Två dagar med intensiv träning i Fjugesta hos Thomas Stokke - Klickerklok. Ärligt så förstod jag nog bara en tredjedel av vad som sas, men det är det stora hela som spelar roll väl ;) 
 
Vi var bara tre stycken på kursen. Jag, en tjej i min ålder från Örebro och en kvinna från Norge. Båda två hade 15 veckors valpar. En golden och en schäfer. Jätte duktiga båda två. Golden, Stella, verkar jätte härlig och hade riktigt bra attityd. 
 
Kursens grundpelare var egentligen shaping. Vilket också är rätt nytt för mig. Visst har man använt klicker men inte i den här utsträckningen.. Så det var ju en omställning att t ex försöka ha klicker i en hand, godis i den andra plus en leksak emellan händerna och samtidigt gå baklänges och dra leksaken mot sig när hunden griper. Det blev lite mycket i mitt huvud då. Måste fan träna på att hålla ordning på mig själv först innan jag kan få ordning på hunden. 
 
Vi har i alla fall gått igenom hur viktig leken är och värdet i belöningarna. Att få en bra attityd hos hunden både när man tränar och när det är paus. Samt att det är viktigt med korta pass och pauser även om det bara är en lekpaus på 10 sek så gör det mycket. 
 
Saker vi tränat på är t ex. att kunna leka bra, jaktinkallningar, burlekar (att hunden ska kunna slappna av i buren med öppen dörr och inte komma ut förrän den får lov, detta kan man sedan föra över till en filt eller fäll om man inte vill släpa runt på en bur jämt), början till fritt följ samt klossträning för ingångar, apportering där man fokuserar på att hunden har ett bra gripande först och främst, handtarget, att skilja på frikommando och "varsågod" osv. Har redan börjat glömma. Därför köpte jag deras bok ;) Tycker faktiskt det är rätt vettigt att träna på ett sätt där hunden får tänka och testa själv. Men det gäller ju bara vid inlärning..
 
Sista minuterna i ridhuset fick vi göra lite valfritt där jag och Bonus satsade på att fokusera på att han håller sig till mig. Han leker bra med mig och lyssnar bra men när det blir för mycket har han en tendens att få nosen i backen, tappar intresset och sedan sticker till andra människor eller hundar. Han kommer oftast när jag kallar tillbaka honom men vill inte att det ska bli ett mönster. Vill att han håller sig till mig oavsett och inte att han ska sticka för att känna att han kommer få beröm för att komma tillbaka.
 
Så det vi gjorde då var att vi lekte tillsammans och gick runt de andra ekipagen och när han stack fram till ett annat ekipage så höll den ägaren fast honom i kopplet och jag fick ta hennes hund att leka med istället.. Fokuset föll då tillbaka till mig och när han verkligen laddade så släppte hon så vi bytte och han fick komma tillbaka och leka med mig. Då fick man på en gång en helt annan attityd att han ville vara kvar hela tiden :) Det var inte skoj att bli utesluten helt enkelt.
 
Var även positivt överraskad till att han presterade så bra vid burträningen. Han har känts lite låg tidigare eftersom han ogillar galler i övrigt.. Han brukar gå in i buren utan problem men sitter sedan bara där helt passiv. Men när vi tränade detta så gick det över förväntan. Han tyckte det var skoj! 
 
Apporteringen var också spännande eftersom det var ett tankesätt och en metod som jag inte tänkt på innan.. Dock gick det inget bra när jag tränade det på kursen men tror iaf att det kan funka. Så ska testa lite mer här hemma istället. :)
 
En sak som jag tyckte var synd med Thomas var (förutom norskan) att han inte hade svar på problem som redan rotat sig.. Det kändes lite som att han alltid haft lätta hundar och alltid tränat shaping från dag 1 och därmed inte upplevt några problem. Nu är det säkert inte riktigt så men den känslan jag fick. T ex så ställdes frågan om vad man gör om hunden gör utfall mot andra hundar men fick inget direkt svar. Typ kasta godisar i diket som avledning eller sätta på en halti kändes inte riktigt som det svar man ville ha. Vet ju själv hur det är att ha en sådan hund och den metoden har då inte funkat för mig. Men sen så var det ju också en grundkurs vi gick och de håller egentligen mest kurser som koncentrerar sig på grunder eller ren lydnad och inte "problembeteenden". Men man önskar ju liksom alltid att alla har svar på allt ;) Vilket inte är mänskligt. 
 
Nu är både jag och hunden helt slut i alla fall. Kommer inte vara lätt när klockan ringer 04.30 imorrn. 
Permalink Hundrelaterat Kommentarer (6) Trackbacks ()