RSS 2.0

Förbjuda "kamphundar" i Sverige?

Skrivet: 2010-09-30 @ 21:54:45

Efter att ha sett gårdagens "Kvällsöppet hos Ekdahl" gällande debatten om man ska förbjuda ”kamphundar” eller inte så måste jag delge mina åsikter.. Misstänker dock att jag gör detta på egen risk eftersom det är en ganska laddad debatt. Hoppas dock att folk förstår att alla har rätt att tycka och tänka vad de vill och att bli arg eller gå till personliga angrepp inte gynnar någon. (Minns hur det gick förra gången jag uttryckte mig om ett laddat ämne). Så har ni något att säga, bra eller dåligt, säg det men håll saker och ting på en bra nivå tack..

Men till saken.. För vad hjälper det att förbjuda en ras? Eller ja.. Sk "kamphundar" är ingen ras utan det är ett ord som egentligen inte hör hemma i dagens samhälle. Men om vi mot förmodan ska ha hundar som kallas "kamphundar" så ska det då riktas mot individer. Inte en speciell ras. Utan det ska då vara de hundar som drar ner för alla andra. Renrasig som blandras. De hundar som fått en sådan uppfostran där de används som ett skydd eller vapen. Så det är fel att skylla på hundarna. Det är vi människor som uppfostrar och avlar så det är vi som borde ta ansvar. Vissa människor borde inte få skaffa hund, oavsett ras. Allt handlar om okunnighet. Det är okunnighet och osäkerhet som skapar aggressivitet. Spelar ingen roll hur stor eller liten hunden är. Det man borde göra är att lära ut istället. Vem som helst borde inte få skaffa vilken hund som helst. Man borde göra allt för att undvika att folk som inte tänker låta en hund vara just en hund få köpa en. Det gäller att lära ut vad det innebär att ha en hund. Utbilda folk. Uppfostra folk. Man måste bygga upp en bra grund. Det spånas lite om att man borde införa ett sk ”hundkörkort” och det kan jag absolut hålla med om att det är en bra början. Men i så fall så ska det gälla alla raser och hundar. Annars har det ju ingen inverkan. Ett ”hundkörkort” vore bra både för att undvika att fel personer skaffar hund samt att lära folk som vill väl men ändå misslyckas för att de inte har kunskapen. Folk borde framförallt få lära sig att skaffa en hund som de klarar av och inte bara för att de tycker rasen eller hunden är gullig. Alla hundar passar inte som soffpotatisar utan måste få stimulans och träning för annars visar sig den överskottsenergi och understimulering som uppstår på andra sätt. Sätt som oftast inte är acceptabla. Ändå så fattar inte folk varför hunden beter sig som den gör. Logik?

Dessutom borde folk kunna lära sina barn och liknande att man inte går fram och klappar eller slänger sig på en främmande hund hur som helst. Håller jag koll på min hund så kan väl ni hålla koll på era barn? Allt för många gånger som man svurit åt oansvariga föräldrar. Vart tog allt sunt förnuft vägen?

Jag förstår absolut att folk lägger fram argumentet att det inte är samma sak att bli biten av t ex en chihuahua som av en ”kamphund” men för mig är det faktiskt principen. Det handlar om att folk inte har koll på sina hundar. Att de inte kan hantera dem. Sedan att det är en liten hund eller en stor hund borde inte spela någon roll. Vissa människor väljer att skaffa en stor hund medans andra vill ha en liten men båda hundarna borde få samma uppfostran och förutsättningar. Förstår inte varför det alltid läggs extra stora krav på hundägare med stora hundar? Alla ska kunna hantera sin hund oavsett storlek. Dessutom kan det gå illa även om det är en liten hund man blir biten av. Men varför ska det vara mer acceptabelt? För att hunden inte biter lika hårt? Vart finns logiken där?

Men jag förstår att ett förbud mot en viss hundras är en lätt sätt att tro sig få ett slut på problemet. Ett sätt att sopa saker under mattan. För att införa ett ”hundkörkort” skulle kräva en del pengar och engagemang från kennel- och brukshundsklubben. Något som politikerna förmodligen inte orkar lägga en tanke på att försöka styra upp. De går hellre den ”enkla” vägen och förbjuder några raser istället. Känns som om de bara sitter vid ett bord och bestämmer saker bakom stängda dörrar utan att egentligen veta vad en hund är. De har inga direkta grunder. Det som är skrämmande är att det inte kommer sluta här. Vilka raser är det som anses vara ”kamphundar” egentligen? Vad eller vem är det som bestämmer det? Och framför allt.. Vad är nästa sak de kommer förbjuda? Vad är det mer som inte passar?

Risken som finns med att förbjuda en specifik ras är att det kommer dyka upp fler obegripliga raser och blandraser. Jag menar absolut inget ont emot blandraser utan de har också sina för- och nackdelar precis som renrasiga hundar. Det jag menar är att det är lättare att hålla koll och följa aveln av en renrasig hund då det oftast är dokumenterat (även om det inte är en garanti att det blir stabila och bra hundar). Men man kan inte blanda vad som helst utan att det får konsekvenser och det kan vara svårare att styra över sådan avel. Det finns folk som bara avlar för att tjäna en hacka och tänker inte alls på vad det är de avlar fram. En hund som blandas med två helt olika ursprung och instinkter kommer bli splittrad. Det funkar inte. Förbjuder man en ras så kommer det inte betyda att folk slutar vilja ha den rasen utan man kommer försöka hitta kryphål istället. Dessa kryphål kommer förmodligen inte gagna hundarna eller samhället.

Denna diskussion hade dessutom inte varit lika het om media hade gett fan i att förstora minsta lilla händelse som de anser gäller en "kamphund". Oftast har de ingen aning om vad det är för ras eller anledning till incidenten. Alltid ska det vara en "kamphund" som uppmärksammas fast att det kanske bara är halva sanningen. När det gäller andra raser som är inblandade i andra incidenter så omnämns det bara som en hund eller inte alls. Media vet att ordet "kamphund" får mycket diskussioner och utnyttjar det då vid första bästa tillfälle. Man kan till exempel läsa en artikel om en incident i en av de stora kvällstidningarna och sedan läsa om samma incident i en dagstidning eller lokaltidning men det målas inte alls upp på samma sätt. I kvällstidningen så har en "kamphund" slitit av halva armen på en människa medans i en annan tidning så är det bara en hund som bitit en människa i armen. Kunde varit vilken hund som helst. Ska media skriva om folk som blir hundbitna så ska de skriva om alla sådana händelser och inte bara dem som handlar om en ”kamphund”.

Så vem är de stora bovarna i denna fråga egentligen? Alla borde ta sitt ansvar, varje enskild individ. Politiker, hundägare, vanlig medborgare samt media. Lägg energi på att utbilda folk om hundar och ge folk kunskap istället för att sitta på en stol och förbjuda raser.


 

Permalink Tänkvärt Kommentarer (5) Trackbacks ()


Att leva med katt.

Skrivet: 2010-09-26 @ 18:33:30

Jag är ingen kattmänniska. Gillar inte katter alls egentligen. Visst, de kan vara söta och mysiga. Ibland. När de själva vill. Just det som är grejen. Tycker inte om att de gör i princip som de vill. Tar ingen hänsyn och har ingen respekt. Små envisa och jävliga monster är de. Med vissa undantag. Ställde upp och var kattvakt åt Silver i helgen trots mina fördomar och åsikter. För en liten sekund trodde jag att han kunde omvända mig men sedan visade han sin rätta sida. En helg räckte för att mitt tålamod skulle sättas på prov. Hehe.. Han är i alla fall söt när han sover.

Permalink Vardagen Kommentarer (4) Trackbacks ()


Att trimma en gammal cairnterrier.

Skrivet: 2010-09-19 @ 19:33:44

Trimmade hunden igår. Riktigt snabb blev han ;) Hehe.. Nej men några kilo lättare blev han i alla fall. Sjukt mycket hår var det precis överallt i lägenheten när jag väl var klar. Men men.. Nu är det gjort i alla fall. Kan inte påstå att han blev speciellt jämn och snygg men det är inte så noga. På ålderns höst får man väl se lite ruffsig och ojämn ut. Lite före- och efterbilder kanske?

Permalink Hundrelaterat Kommentarer (1) Trackbacks ()


Lite ljus i höstmörkret.

Skrivet: 2010-09-18 @ 16:07:17

Äntligen har jag köpt mig ett par ljushållare att ha på balkongen. Letat som en tok och har nu hittat några som duger. Kände att det dessutom var på tiden nu när det bara blir mörkare och mörkare. Så idag har jag stått och vinglat på Vincents fodertunna för att hänga upp dem. Jag äger ju ingen stol eller pall eller liknande. Så man får ta vad man har helt enkelt. Blev rätt fint i alla fall. Tror de hänger någelunda lika. Får fota sedan när de är tända någon kväll. Blir nog mysigt :)

Permalink Vardagen Kommentarer (0) Trackbacks ()


Produktjunkie.

Skrivet: 2010-09-17 @ 20:29:41

Sitter framför idol och rensar bland mina produkter. Tänkte försöka slänga en del. Eller skänka till bättre behövande. Brukar göra det någongång då och då. Jag är lite av en sk produktjunkie. Samlar på mig produkter som jag testar och lägger på hög om de inte duger eller uppfyller mina krav. Sen så ligger de i min korg i garderoben tills jag får för mig att rensa. Ni ser på bilden vad jag menar.. Detta är alltså det jag inte använder. Det mesta i alla fall. Resten står i badrummet. Jag tror jag har problem..

Permalink Skönhet Kommentarer (3) Trackbacks ()


Dags för skärpning.

Skrivet: 2010-09-16 @ 09:57:04
Ligger i sängen och stirrar. Funderar på att sova en stund. Är ju ändå ledig så det är väl lika bra att passa på. Kommer ju jobba i helgen. Dagens plan är annars att åka och träffa Moa och sedan till Jesus. Känner att det är dags för skärpning. Träffar vännerna alldeles för sällan. Tänker på alla de som bor så långt bort men det är ju inte en ursäkt till att inte träffa de som bor rätt nära. Får helt enkelt vänja mig vid att alla inte bor granne med en längre. Det har ju ändå gått mer än två år sedan det var så.

Igår vad jag i alla fall och träffade Simone. När vi sågs ordentligt och pratade minns jag inte när det var. Inte på grund av att jag har världens sämsta minne utan mer att det var år och dar sedan. Så det var jätte kul att få komma dit och se hur hon har det. Har ju hänt en del sen sist. Radhus, sambo, två barn och så några djur :)

Har ni sett förresten att jag bytt bilderna i headern? Är inte riktigt nöjd ännu.. Kommer byta igen så fort jag fotat eller hittat nå gammalt jag kan använda. Dags för lite höstkänsla. Det går fort nu. Får väl leta igenom hårddisken efter bilder, vid tillfälle, men just nu kändes det jobbigt. Mina saker är ju numera prydligt instoppade och organiserade i garderoben eftersom jag inte har ett extra rum att sprida ut mig i längre.

Men just ja.. Sova var det.
Permalink Vardagen Kommentarer (1) Trackbacks ()


Förändringar.

Skrivet: 2010-09-13 @ 00:26:09
Jag är inte samma person som jag var för fem år sedan. Det är inte samma person som skriver detta som tog det där stora steget för fem år sedan. Det är inte samma person.. fast ändå. Jag är heller inte samma person som för två år sedan. När nästa stora steg togs. Det är lite skrämmande hur man mycket man ändras under åren.. Man växer hela tiden och formas från sina erfarenheter. Från sina prestationer. Från sina misslyckanden. Frågan är bara, är det jag som ska forma livet? Eller är det livet som ska forma mig?

När är det dags för nästa stora steg..?

Tänker tillbaka på den person jag var då och jämför med den person jag är nu. När jag tänker på hur mycket jag har ändrats och vuxit och på många sätt blivit en bättre människa så kan jag inte låta bli att undra vad som blivit sämre? Man brukar ju säga att ur allt ont så kommer något gott.. Men, borde det inte vara tvärtom också? Att ur allt gott så kommer även något ont? Jag tror nästan det.. Av den enkla anledningen att det måste bli balans. Det måste finnas båda delarna för att saker ska funka och för att allt ska rulla på. Sedan är ju bara frågan vart man drar gränsen.. Ingen är perfekt. Så är det bara och så ska det vara.

Anledningen till att jag tycker det är skrämmande med dessa förändringar är att man oftast inte märker dem själv. Utan kanske först efteråt. Eller försent. Vore man mer uppmärksam så borde man kunna styra lite mer. Vilka goda sidor man ska och vilka onda sidor man ska. Vilka delar i ens liv som ska ha stor betydelse och inte. Nu känns det mer som om man bara tar emot och försöker lära sig hantera och leva sitt liv runt de saker som sker. Det kanske låter som att jag bara pratar om de negativa sakerna men så är det inte. Menar allt. Menar att man borde kunna styra mer. Skulle vara skönt att slippa ställa sig frågan "Vad fan hände?" jämt och ständigt.. Hatar att ha en känsla, bra eller dålig, som bara dyker upp av någon anledning och sedan bara försvinner lika snabbt som den kom. Utan att man vet varför eller om den kommer komma tillbaka. Eller så är det jag som låter för mycket av den konservativa delen av mig att skriva nu.. Men men..

Hade jag fått önska så hade jag önskat att människor skulle haft mer förståelse och framförallt lära sig uppskatta det dem har. Det känns som om folk är alldeles för giriga nu för tiden. Det ska vara pengar och status bara. Men när blev hälsan och riktiga vänner oviktigt och betydelselöst? Önskar det fanns ett svar..

Att fatta ett sånt beslut tar en bråkdels sekund av ett liv och sedan är livet förändrat för alltid..
Permalink Tänkvärt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Inception.

Skrivet: 2010-09-06 @ 10:16:12
Igår var det min tur att se Inception. Alla snackar ju om att den är så bra så var tvungen att se "what the fuss was all about". Och se på fan.. Den var bra :) En riktigt annorlunda och händelserik film. Kände verkligen hur man satt fastnaglad och koncentrerad till tusen. Det är ingen film man kan slötitta till direkt för då tappar man nog bort sig utan den kräver ens fulla uppmärksamhet. Anser dessutom att den ses bäst på bio. Eller ja, det beror ju på vad man har för tv hemma. Men om jag föreställer mig den filmen och min tv, som är så liten och gammal så man får gissa vilka lag som spelar när det är fotboll, så kommer inte filmen komma till sin fulla rätt.

Leonardo DiCaprio gjorde en bra insats och spelade sin roll väl. Han passar riktigt bra i sådana här filmer. Det är kul att han börjat komma tillbaka mer och mer. Fast mest imponerad blev jag av Joseph Gordon-Levitt som spelar "Arthur" i filmen. Senast jag såg honom var i filmen Tio orsaker att hata dig (1999). Han har verkligen växt upp och spelade sin roll bra.

Permalink Filmer Kommentarer (2) Trackbacks ()


I rymden finns inga känslor.

Skrivet: 2010-09-04 @ 01:57:52
Varit på bio med Jesus idag. Vi var och såg på "I rymden finns inga känslor". Det är en svensk film. Jag gillar egentligen inte svenska filmer men av någon anledning så verkade den rätt kul. Och vem kan säga nej till Jesus dessutom?

Nu i efterhand så lyder domen... Söt film. Helt okej bra. Ingen film man måste se på bio. Fast vid närmare eftertanke så tror jag inte att någon svensk film är biomaterial egentligen. Denna hade i alla fall sina stunder men också sina brister. Men som sagt.. Den var söt, rolig och annorlunda framförallt. Djupare än så var det inte. Gillar ni trailern och svensk film med svensk humor så gillar ni nog själva filmen också. Men vänta tills den finns och hyra eller nå istället.

Permalink Filmer Kommentarer (0) Trackbacks ()


Skebäcksbron öppnas för trafik.

Skrivet: 2010-09-03 @ 12:24:06

Okej, är det bara jag som är lite exalterad över detta? Har väntat på det i evigheter..

Den 8e september så öppnas Skebäcksbron för allmän trafik samt att de byggt ytterligare en väg som leder upp mot norr. Detta kommer underlätta så enormt om man behöver ta sig mellan de olika delarna i stan eller ut ur stan helt enkelt. Så slipper man all dryg trafik mitt i allt och alla förbannade trafikljus. Nu måste jag alltid åka runt allting för att ta mig någonstans men inte om en vecka :) Hihi.

Permalink Vardagen Kommentarer (0) Trackbacks ()


Uppdatering.

Skrivet: 2010-09-02 @ 00:02:12
Efter Putte i Parken så har jag hållt mig otroligt lugn. Mycket för att jag varit sjuk sedan dess och ätit pencillin i tio dagar. Är fortfarande inte frisk. Det kliar i fingrarna och rycker i dansnerven. Behöver verkligen komma ut. Och det snart! Vill bara bli frisk. Annars har jobbet tagit en stor del av min tid som vanligt samt att jag försökt hitta en person att hyra ut ett rum i lägenheten till. Hittade en som flyttade in förra veckan men hon flyttade ut i måndags igen. Skulle flytta till Stockholm istället. Får förhoppningsvis in en ny inneboende nästa vecka. Får se hur länge hon stannar. Så hemsk är jag väl inte? ;)

Just ja.. Jag har ju fyllt år också :) Haha! Det hade jag glömt. Hade en jätte trevlig födelsedag med många gratulationer, presenter och sång. Inledde min födelsedag med att busa med Annika på natten. Blev en liten rundtur i Örebro. Tittade på folk. Fastnade på en gata med återvändsgrändsskyltar, förbudsskyltar och polisen åt alla håll. Gjorde ett fynd som kommer leda till mer bus framöver. Åt hamburgare och tittade på ännu mer folk. Blev sent i säng och väcktes sedan av att familjen plingade på dörren. Då blev det smörgåstårta till frukost :) Sedan en sväng till Marieberg och stan för en lunch och fika på Gröna Grodan med Annika. Kvällen avslutades med en stor godisskål.. Hihi.
Permalink Vardagen Kommentarer (1) Trackbacks ()


Putte i Parken 2010.

Skrivet: 2010-09-01 @ 23:12:19
Ytterligare en sen uppdatering. Men känner att jag inte kommer komma igång med bloggandet igen förrän jag skrivit ner allt som hänt hittills. Så nu är det dags att dela upplevelsen kring Putte i Parken med er.

För er som inte vet, så är Putte i Parken (även kallad PIP) en festival i Karlskoga, och i år var det dags för även mig att besöka denna händelse (som förmodligen är den största och enda händelsen som sker i Karlskoga varje år). Någon gång ska ju vara den första och jobbar man med nästan bara Karlskogabor så blir man ganska mycket påverkad. Men hur som helst.. Det hela började med en lätt förfest hos Jesus för att sedan gå vidare och fortsätta hos Bergman med lite folk från jobbet. Det blev en hel del dricka om vi säger så.. Kom i alla fall iväg till festivalen fram mot midnatt. Såg The Hives. Har för mig jag tyckte de var bra men minns inte vad de sjöng ;) Haha. Det är inte lätt alltid. Kvällen var i alla fall kul, trots att jag fick ost på jackan på vägen därifrån och trots att det fortfarande dyker upp förträngda flashbacks lite då och då. Men det är ju alltid lika spännande.. Man lever bara en gång :)

Bilderna håller jag dock gömda från allmänheten. Av säkerhetsskäl.
Permalink Vardagen Kommentarer (0) Trackbacks ()